06-51250120 info@duboisvanrij.nl
Persoonsgerichte zorg 2.0
… Dankzij verbreding naar verbetering
Bij elke patiënt kom je momenten tegen waarbij je het gevoel hebt geen stap verder te komen. Heb je het gevoel te blijven hangen in de welwillendheid van de patiënt maar uit zich dit niet in acties die iets opleveren? Of ervaar je weerstand binnen de patiënt? Zie jij deze patiënten nu voor je? Met hoeveel patiënten kom jij geen stap verder?
Hoe zou het zijn als je met juist die patiënten een stap kunt maken? Dat is voor iedere zorgverlener het ultieme doel. We noemen het bewust geen ‘stap in de goede richting’, maar een stap in de richting die de patiënt leidt naar een voor hem of haar waardevol leven.
Persoonsgerichte zorg 2.0
Hoe zet je deze stap? Dit vraagt een verandering in de werkwijze. Het gericht aanbieden van interventies aan de patiënt, omgaan met keuzes van je patiënt en het samen vaststellen van doelen en acties. Dat is patiëntgerichte zorg 2.0. Het centraal stellen van de mensen achter de ziekte.
Patiëntgerichte zorg 2.0 stelt de patiënt waar mogelijk in staat om eigen regie te voeren. De patiënt krijgt zelf een actieve rol in het omgaan met zijn of haar gezondheid, op eigen tempo. Door als coachende zorgprofessional samen met de patiënt over doelstellingen en acties te beslissen zullen deze ook haalbaar worden.
Dit vraagt van zowel de patiënt als de zorgprofessional een verandering. Van de patiënt verwacht de overheid dat mensen zelfredzaam zijn en participeren. Mensen wonen bovendien langer thuis en zoeken zelf op het internet naar wat zij mankeren. De rol van de patiënten is hierdoor veranderd. Vanzelfsprekend heeft dit een veranderende rol van de zorgprofessional als gevolg. Niet alleen in expertise, maar ook in kunde en coachende vaardigheden.
Voordelen van deze manier van werken
- Je krijgt een bredere kijk op zorg aan chronische patiënten
- Je krijgt coachende vaardigheden
- Je krijgt inzichten in je eigen manier van omgaan met veranderingen
- Je kunt de verbinding maken tussen professionele en persoonlijke drijfveren
- Je kunt de patiënt coachend begeleiden van doelen naar acties, van weten, naar willen, naar doen, naar volhouden
- Je kunt met elkaar ervaringen delen en uitwisselen via intervisie met je mededeelnemers
Training en coaching in persoonsgerichte zorg
Hoe ga je als professional om met de veranderende rol van patiënten binnen je werk? Hoe ga je om met je eigen dilemma’s? Het antwoord op deze vragen krijg je tijdens de training/coaching ‘Van persoonsgerichte zorg 1.0 naar 2.0 “De coachende zorgverlener, van weerstand naar eigen regie”’. Tijdens deze training leer je andere vragen te stellen aan patiënten, nieuwsgierig te zijn en dichter bij de patiënt en zijn of haar persoonlijke doelstellingen te komen. Wat doet er voor de patiënt écht toe?
Persoonsgerichte zorg 2.0 zorgt voor meer actieve patiënten die zelf de verantwoordelijkheid willen nemen over hun eigen gezondheid en kwaliteit van leven. Als zorgverlener zet je patiënten in hun kracht waardoor je eigenlijk zélf minder hoeft te doen. Cursisten die de training al hebben gevolgd geven aan dat ze door het geven van persoonsgerichte zorg 2.0 meer plezier in het werk krijgen en dat patiënten tevredener zijn.